Oranžová vína

Vína oranžové barvy nejsou nazývána oranžová díky barvě, jak by se mohlo zdát, ale jedná se o název výrobní technologie, díky které získá víno, mimo jiné, také velmi sytou až oranžovou barvu. Tato technologie spočívá v dlouhodobé maceraci hroznů, kdy primární projev je velmi silné tělo a to díky dlouhodobému kontaktu nejen se slupkou, ale i s pecičkami a stopkou.

Intenzita barvy je pak dána konkrétní odrůdou, množstvím barviva ve slupce, délkou macerace i oxidativním způsobem zrání.

V Dobré Vinici jsme si pro tento způsob výroby vybrali gruzínské nádoby Qvevri, které máme zakopané v zemi v pískovcovém sklepě a hrozny zde necháváme macerovat zhruba 9 měsíců. Umístění nádoby v zemi stabilizuje a drží teplotu rmutu, doba macerace se tím prodlužuje. Navíc se díky tomuto postupu rozvíjí u vín chuťová a aromatická škála.

Jedná se o metodu starou 8 tisíc let a v Dobré Vinici jsme ji začali praktikovat v roce 2012, jako první v ČR.