S měsícem září přichází sezóna ústřic!

Pokud jste milovníkem těchto delikates, určitě budete chtít celkový zážitek podtrhnout i perfektním vínem.

Dokonalou harmonii chuti a vyváženosti vytvoří náš Crème de Parc National 2021.

Obecně jsou naše pet-naty nazývané „CRÈME“ k ústřicím ideální a mnohokrát vyzkoušenou kombinací. Jejich řízná kyselina, slanost a mineralita, pocházející z podloží vinohradů v Národním Parku Podyjí skvěle harmonizuje se slaností a zemitou chutí ústřic.

Doporučujeme vínem zároveň ústřice zakápnout, než je vysajete spolu s tekutinou do úst. Tam, kde byste normálně použili k zakápnutí citron nebo šalotku s octem, použijte rovnou víno.

A nezapomeňte, že ústřice jsou považovány za jedno z nejznámějších afrodiziakálních jídel. Koupit tuto prvotřídní společenskou pochoutku je tedy na vás. Dobrá Vinice je tu s tím nejvhodnějším vínem!

Vyzkoušejte i kombinaci s tichým vínem z Dobré Vinice, např. se Sauvignon blanc nebo Ryzlinkem rýnským. V tomto spojení doporučujeme ústřice s citronovým máslem.

Ústřice s citronovým máslem

Ingredience:

  • 12 čerstvých ústřic
  • 50 g másla
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • Sauvignon Blanc nebo Ryzlink rýnský z Dobré Vinice ke snoubení

 

Postup:

  1. Ústřice pečlivě očistěte a otevřete pomocí ostrého nože na ústřice. Ujistěte se, že si zachováte co nejvíce šťávy uvnitř skořápky.
  2. V pánvi rozehřejte máslo na střední teplotu. Přidejte jemně nasekaný česnek a restujte ho asi 1–2 minuty, dokud není zlatavý a voňavý.
  3. Přidejte citronovou šťávu, promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  4. Citronové máslo nalijte na ústřice a podávejte s vychlazeným doporučeným vínem, jehož elegantní kyselina skvěle vyvažuje slanost ústřic a máslovou chuť omáčky.