Co je to Pet-nat a historie našich "CRÈME"

Někdy v roce 2010 jsme se v Dobré Vinici rozhodli, že budeme vyrábět sekty. S klasickou sekundární fermentací a odstřelením. K druhému kroku však nikdy nedošlo, protože nám samotným, našim kamarádům a postupně i zákazníkům velmi chutnalo víno v „mezifázi“ primární fermentace. Tento způsob jsme navíc znali z našich poznávacích vinařských cest a tak jsme se rozhodli zůstat zatím u tohoto procesu výroby.

A tak jsme v roce 2012 začali jako první v ČR prodávat víno neobvyklého názvu Pet-nat. I proto jsme hledali jiný název pro tento osvěžující a lahodně krémový nápoj s chlebově kvasničnou dochutí. A tak vznikl „CRÉME“

A co přesně pet-nat znamená? Je to zkratka francouzského pétillant-naturel = přírodně šumivé. Tato vína totiž přirozeným způsobem dokváší přímo v lahvi s vlastními kvasnicemi pod korunkovým uzávěrem. 

Kvasnice jsou pro víno velmi důležité – podporují jeho zrání, odolnost a vývoj terciálních buketních složek. U pet-nat vín neodbouráváme jablečno-mléčnou kyselinu a nefiltrujeme je. Po nalahvování leží v ideálních podmínkách našich pískovcových sklepů.

V Dobré Vinici tedy nazýváme pet-naty „Créme” a ten nejznámější, který vyrábíme pravidelně, se nazývá Créme de Parc National. Je to cuvée z odrůd Muller Thurgau, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský. Všechny 3 odrůdy pochází z našeho vinohradu v Národním parky Podyjí a tuto variantu vyrábíme i v tichém provedení jako cuvée Národní park.

Aby byl přírodní projev našich Creme dokonalý, zvolili jsme pro tato vína ručně psané etikety.

Přírodně šumivá vína chutnají nejlépe vychlazená v letních parních dnech, ale chuťové pohárky dokáží potěšit vlastně kdykoliv. Dle slov našich zákazníků jsou pet-naty tak návykové, že je budete chtít i snídat.

Dnes se naše „Créme“ pravidelně posílají do Japonska, Kanady, Dánska, Nizozemí a dalších světových destinací. Přejít na e-shop