Co je to Pekmez?

Pekmez je hroznový sirup, který se připravuje pomalým odpařováním hroznového moštu. 

Je to 100% přírodní produkt a neobsahuje žádné přidané látky. Jeho sladkost je přirozená.

Tento recept pochází z Turecka a je to označení pro výrobu sirupu z různých druhů ovoce. V Turecku je již po generace užíván jako zdroj železa nebo při nachlazení.

Pekmez se v kuchyni používá například jako alternativa medu či javorového a datlového sirupu. Díky draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku a dalším prospěšným minerálům obsaženým v hroznovém víně je velmi zdravou alternativou. 

Jeho využití je široké. Sladkých a slaných jídel, k jejichž přípravě či dochucení se pekmez hodí, je bezpočet.

Nechejte se inspirovat našimi vyzkoušenými kombinacemi.

Sladké pokrmy:

  • poleva na palačinky, lívance, zmrzlina, řecký jogurt
  • kombinace s ořechy
  • ke granole
  • s ovocnými saláty
  • obilné a další kaše
  • doslazení nápojů

Slané pokrmy:

  • dip k sýrům, pečenému masu a grilované zelenině
  • zeleninové saláty nebo v kombinaci ovocem
  • marináda na zeleninu, k sýrům na gril, na pečená žebra nebo koleno

PÁR TIPŮ:

Skvělá je kombinace je s kozími sýry!

Vyzkoušejte třeba pečenou červenou řepu s Pekmezem – plátky upečené řepy marinujte v Pekmezu a podávejte v salátu s rukolou, tvarohovým kozím sýrem a ořechy.

Pro grilování z něj připravte marinádu s bylinkami – k hermelínu nebo cuketě a paprice.

Výborná je z něho marináda na vepřové koleno a žebra.

Podívejte se také v kategorii Magazín na naše recepty.