Dobrá Vinice v Prager Zeitung

Výtah z článku Ivana Dramlitsche, kde píše o Dobré Vinici:

Petr Nejedlík je vcelku úplně obyčejný člověk, který není ničím příliš nápadný. Ani jeho povolání vinaře není v Novém Šaldorfu nijak výjimečné, přesto není jen tak někdo. Tento muž vyrábí ve Znojmě neobyčejně vzrušující vína, která patří k tomu nejlepšímu, co v České republice vzniká.

Sedíme ve sklepě vinařství Dobrá Vinice a Petr Nejedlík otevírá jednu z pouze 30 000 lahví, které ročně vyrobí. Jedná se o „Blanc de Pinot Noir“, tedy bílé víno z modrých hroznů odrůdy Pinot Noir, ročník 2007. Toto víno leželo 8 měsíců v bariku na jemných kalech, prošlo jablečno-mléčnou fermentací a nebylo filtrováno. Je plné energie, má krásnou odrůdově typickou ovocnou vůni a v chuti okouzlí jemnou mineralitou. Jedná se o nejmladší víno, které ochutnáme v tento den, v listopadu 2011. Třiačtyřicetiletý vinař totiž dělá něco, co v téhle podobě nedělá zřejmě nikdo z jeho českých a moravských kolegů – davá svým vínům čas, hodně času.

Cuvée „Kambrium“ se například skládá z odrůd Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Sauvignon. Stojí výrazně méně než 10 eur, a je tudíž moravské víno z vynikajícím poměrem cena – požitek.

Petr Nejedlík teď otvírá jednu láhev vlajkové lodi vinařství, „Velké dobré bílé“, Premium reserva ročník 2006. Jedná se o cuvée z odrůd Chardonnay, Pinot Blanc, Ryzlink rýnský a Sauvignon. Toto víno leželo 22 měsíců na kalech v novém bariku, potom dalších 18 měsíců na jemných kalech v nerezu. Lahvováno bylo v březnu 2010. Ve sklence se nám prezentuje zlatý mok s krásnou ovocně květinovou vůní. Na patře víno vyvíjí pěkný tlak, ale nikdy přehnaně nebo vtíravě, vždy zůstává vyvážené. Doznívání je dlouhé, dřevo je decentní a dobře integrované. Je to krásné, elegantní víno v burgundském stylu. Jeho název je opodstatněný, patří bezesporu k nejlepším moravským vínům a směle se může srovnávat s mezinárodní produkcí.

Celý článek naleznete v originálním pdf souboru zde.
Uveřejněno dne 02/09/2012